Octavia 2.0 benzyna AZJ 2002r, kiedy przeglądy, rozrząd.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marass2
    Classic
    • 2013
    • 10

Na rogach mocowania w pobliżu otworu śrubki są dwa male zaczepy /jakby haczyki/, u mnie jakoś to łatwo wyszło przu użyciu malego śrubokreta i wyjąłem daszek, ale widziałem też z połamanymi haczykami , wiec wiedziałem gdzie są. Jakbyś złamał 1 będzie się też tzrymać na śrubce :szeroki_usmiech
  • marcinusek
    Ambiente
    • 2011
    • 114
    • Octavia I combi (1U5)
    • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Witam wszystkich serdecznie, jestem tu nowy, od niedawna mam octavke z przebiegiem 156tys km i świeci mi sie na kompie service. Nie wiem co przy takim przebiegu należy wymienic, odświeżyc.
    Silniczek AZJ 2.0 benzyna
    oktavka ambiente kombi 2002
    Prośba o informacje jakie płyny oleje ilości itp.

Pozdrawiam.

Komentarz

• bobolino
      Rider
      • 2010
      • 392

Olej 10W40 - 4L.
      Płyn - koncentrat G12 - oryginalny w butelce 1,5L, czyli dwie butelki rozcieńczone z wodą destylowaną = 6L i jeszcze trochę zostanie.
      Olej w skrzyni biegów - może być 75W/90.
      Filtr powietrza.
      Filtr paliwa.
      Kabinowy.

Wszystko zależy w jakim stanie są filtry i czy oleje były wymieniane.

Komentarz

• Marian 2
        L&K
        • 2007
        • 1086
        • Octavia I combi (1U5)
        • AQY 2.0 MPI 115 KM

Zębaty pasek rozrządu , najlepiej łącznie z pompą wody, w tych silnikach wymienia się co 180 tys.km. To nie jest TDI, i pasek nie jest mocno obciążony, oprócz klawiatury zaworów napędza tylko pompę wody, nic więcej. Ja wymieniałem po 180 tys, i wzrokowo, czy wyginając, nie było alarmujących śladów zużycia.

Komentarz

• marcinusek
          Ambiente
          • 2011
          • 114
          • Octavia I combi (1U5)
          • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Dzięki za odpowiedzi.
          Co do oleju to sądziłem że jedyny słuszny olej jaki się leje to conajmnie syntetyk 5w40, znajomy zasugerował valvoline.
          Co do rozrządu to jestem bardziej zaskoczony, bo już przymierzałem się do wymiany gdy koleżka stwierdził że się wymienia co 90tys pierwsza wymiana a potem co 60tyskm.
          Czy aby napewno?
          Proszę rozwiejcie wątpliwości, jak ktoś ma książkę serwisową do tego auta i silnika...

Komentarz

Pracuję...